• امروز جمعه, 15 فروردين 1399 - Fri 04 03 2020
  • شورای اسلامی روستای باغ آسیا

    توگی صبحانه ی زمستانه اهالی باغ آسیا

       

    امروزه هنوز هم با آغاز فصل سرما در بسیاری از خانه های اهالی باغ آسیا توگی Tougyگرمابخش سفره های صبحانه می شود .در حال حاضرشاید نسل این غذا و توگی خورها کمتر شده باشد اما هنوز هم مصرف این غذا به عنوان صبحانه ای لذیذ بین اهالی عمومیت دارد.توگی غذای خوشمزه و سبکی برای کودکان نیز محسوب می شود.

     مردمان جنوب خراسان ( مشخصافردوس و گناباد و دامنه های رشته کوه کلات ) ، همیشه با هجوم راهزنان یا عبور ویران گر لشکریان مواجه بوده اند ؛ چنین پیشامدهایی باعث بروز قحطی برای مردمان کویر می شده است . راه حل این مشکل در ارزن بوده است . ارزن نسبت به گندم نیاز به آب کمتر دارد و مورد هجوم آفات نیز قرار نمی گیرد . مردمان این خطه از خراسان ، در کنار کاشت گندم و جو ، ارزن نیز می کاشته اند . آرد حاصل از ارزن و ارزن پوست کنده ( توگی ) ، در هنگام بروز قحطی باعث نجات جان افراد زیادی می شده است . بعضی از کدبانوهای باغ آسیایی با اضافه کردن شلغم به توگی ، تا اندازه ای سرماخوردگی های فصل های سرد سال را هم درمان می کنند .

    توگی دو نوع بوده است.

    1- توگی شیری که از پختن ارزن پوست گرفته (مغز) به همراه شیر بدست می آید و در اصطلاح محلی به آن توگی به شیر می گویند

    2- توگی گوشتی که از پختن ارزن پوست گرفته به همراه گوشت قرمه (اصطلاح محلی قوِرمه) و بدون شیر تهیه می شود که در اصطلاح محلی به آن توگی به بو (ببو) می گویند.

    روش درست کردن توگی

    1- توگی به شیر

    مواد لازم برای 2 الی 4 نفر:

    ارزن خوراکی پوست گرفته: 300گرم

    شیر تازه گاو یا گوسفند: یک لیتر

    آب : نیم لیتر

    نمک: به مقدار لازم

    طرز پخت:

    ابتدا آب را جوش آورده سپس مغز شسته شده را با مقداری نمک به آب جوش اضافه می کنیم تا مغزها پخته شده وآب جذب ارزن شود سپس شیر را به آن اضافه می کنند وجوشاندن را آنقدر ادامه داده تا شیر کاملاً” جذب شده و غذا قوام پیدا کند. این نوع از توگی معمولا با شیره انگور سرو می شود.

     

    2- طرز تهیه توگی به بو(گوشتی)

    مواد لازم برای 2 الی 4 نفر :

    ارزن پوست گرفته(مغز) : 300 گرم

    گوشت قرمه شده : 250گرم

    آب : یک لیتر

    پیاز: یک عدد

    ادویه جات: به مقدار لازم

    طرز پخت:

    ابتدا آب را جوش آورده سپس مغز شسته شده را با مقداری نمک به آب جوش اضافه می کنیم. سپس پیاز سرخ شده و قورمه به مغز در حال پخت اضافه می گردد. بنا به ذائقه میتوان به پیاز داغ زردچوبه یا زعفران نیز اضافه نمود.

    ارزن خواص غذایی و دارویی زیادی نیز دارد.

    لازم به ذکر است که ارزن به صورت پوست گرفته ( مغز) که ماده اصلی برای تهیه این غذا می باشد در گناباد در خوار و بار فروشی ها به فروش می رسد و ممکن است در سایر نقاط کشور به این آسانی یافت نشود.

    تشکر میکنیم از خانم ها قاسمی و صادقی که ما را در تهیه این گزارش یاری نمودند.

    نظرات  

     
    احمد
    0 #5 احمد در تاریخ: پنج شنبه 02 بهمن 1393 ، ساعت 12:11 ق ظ
    بيلندي يا آش خور و شير برنج خورن عمو پرسشگر
     
     
    پرسشگر
    -3 #4 پرسشگر در تاریخ: چهارشنب 01 بهمن 1393 ، ساعت 08:11 ق ظ
    لطفا توگی و بلغور بیلند را مصادره نفرمایید
     
     
    عبدالجواد
    0 #3 عبدالجواد در تاریخ: سه شنبه 30 دی 1393 ، ساعت 08:10 ق ظ
    عالی بود ادم با دیدن این ظرف توگی به یاد روزهای قدیم می افتد ادامه دهید جالب بود
     
     
    سید
    0 #2 سید در تاریخ: دوشنبه 29 دی 1393 ، ساعت 03:10 ب ظ
    عالی بود .
    توگی به بو خوشمزه تری
    اگه قمرمهشوم تزه بشه که چنه مشد .

    گزارش درست کردن کف " کف زدن " عقب افتاده ها !!!!
     
     
    هم ولایتی
    0 #1 هم ولایتی در تاریخ: دوشنبه 29 دی 1393 ، ساعت 11:10 ق ظ
    آفرین
    فوق العاده بود البته ماکه مغز و آب رو باه جوش می آورییم
    ببو هم که هنوز درست نکردیم چون قورمه نداریم
    شیره انگوره هم سهم داریم به ما میدن
     

    ارسال نظر

    کد امنیتی
    بارگزاری مجدد